OM SILVIA

Silvia Edling är född och uppvuxen i Västerås där hon redan som tioåring roade sig med att berätta historier för familj och vänner och komponera otaliga berättelser på sin röda skrivmaskin. Den första skönlitterära boken publicerades 2019. Det är I skuggan av cirkeln som är del ett av en trilogi. Den andra boken, Cellon i min hand, kom ut 2022.


Hon utbildade sig först till 1-7 lärare vid Uppsala Universitet. Sedan följde forskarstudier och Silvia är idag professor i didaktik. Hon har genom åren skrivit många facklitterära böcker som används på universitet och högskolor i landet.


Under de tjugo åren inom fältet utbildning har Silvia fördjupat sina kunskaper om: social hållbarhet, demokrati, mångfald, likabehandling och etik. Det senaste året har hon intresserat sig för Seendet betydelse.


Över åren har hon fått mycket uppskattning för att hon är tydlig i sin undervisning, kunnig och engagerad som lärare. Silvia är även utnämnd till Excellent lärare för sin pedagogiska skicklighet.


FORSKNING


Professor, Fil. Dr., Excellent lärare


Högskolan i Gävle


Didaktik inom Utbildningsvetenskap




Silvias forskning tar avstamp i ett holistiskt och relationellt sätt att närma sig undervisning på där frågor om kunskap, likvärdighet och socialisation är sammanflätade och ömsesidigt beroende av varandra. Mer specifikt studerar hon undervisningsmiljöer med särskilt fokus på hur idéer/perspektiv och handling samverkar, krav på och förutsättningar för lärarprofession, villkor och innehåll för undervisning och utbildningens demokratiska dimension. I samband med detta är tvärvetenskapliga möten och rörelse mellan närhet (kvalitativ tolkning av rörlig praktik) och distans (meta/evidensstudier) viktiga i hennes forskning för att förstå utbildning på djupet och hantera aktuella utmaningar i praktiken som pockar på uppmärksamhet.


Forskningsteman som Silvia har studerat med fokus utbildning och/eller lärarutbildning är exempelvis: a) perspektiv på lärarprofession, b) hållbar utveckling, c) etik/moral, d) vålds- och fredsforskning, e) mobbning och likabehandling, f) barnens rättigheter, g) demokrati, h) historiedidaktik, i) policy och j) ledarskap.


Hon har erfarenhet av exempelvis vetenskaplig granskning i nationella och internationella tidskrifter, vara sakkunnig till lektorat, anordna konferenser och symposium, sitta i betygsnämnd och forma forskningsnätverk.


För närvarande är hon delad vetenskaplig ledare för det högre seminariet i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Gävle